Tuesday, May 28, 2013

GLA Complex

Apa sebenarnya GLA Complex ni? 
GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.



Apa fungsi GLA?
  • Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan
  • bagi melegakan kesakitan semasa datang haid
  • sakit kepala
  • mengatur kitaran haid
  • melegakan tanda-tanda putusnya haid
  • meningkatkan tahap kesuburan (cecair serviks)
  • membantu menstabilkan hormon

Manfaat utama GLA Complex :

Herba Tradisi Yang Dipercayai - Borage adalah herba kegemaran orang Barat :

  • merawat ulser
  • mengeluarkan virus
  • melegakan kelesuan
  • mengeluarkan kahak
  • melegakan kebas urat saraf
  • meningkatkan stamina


Mengawal Selia Estrogen dan Testosteron - GLA membentuk prostaglandin  untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS

Melambatkan Menopaus - Memperbaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus.

Memperbaiki Prostatomegaly - GLA memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kencing tak lawas.

Menentang Kanser - GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.

Memperbaiki Inflamasi Kulit - mengurangkan inflamasi kulit, ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan dan kurap. Ia juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma dan artritis.

Menghalang Komplikasi Diabetes - Merendahkan gula darah, Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi

Pelangsingan dan Menghalang Penambahan Berat Badan - Merendahkan kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan dengan berkesan, memberi ton pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.

Menghalang Tekanan Darah Tinggi - Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung

Memperbaiki Tekstur Rambut - Memperbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur

Perbezaan di antara English Primrose Oil  dan Borage Oil (GLA Complex Shaklee)

EPO atau English Primrose Oil : dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalahsangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose. Mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.

Shaklee GLA Complex : Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO. Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.

GLA Complex juga mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex menggunakan biji bunga borage, bukan daunnya seperti EPO).

sumber

Siapa yg tak perlu ambil GLA Complex?

GLA tidak boleh digunakan semasa hamil kerana mereka boleh merosakkan janin dan mencetuskan kelahiran awal.
Omega-6 tambahan tidak perlu diambil jika anda mempunyai sawan. GLA yang tinggi boleh meningkatkan risiko sawan.

Siapa pula yang memerlukan GLA Complex

  • Diabetes
  • Period tidak teratur
  • Mencantikkan kulit (jeragat, jerawat, parut2 jerawat, kulit sensitif dll)
  • Tingkatkan kesuburan (untuk cuba hamil)

Kenapa anda patut memilih GLA Complex Shaklee?

1- Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6
2- Ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan Vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya
3- Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh ShakleeGuard - iaitu antioksidan semulajadi yang telah dipatenkan
4- Bioavailabitinya dibuktikan secara klinikal di mana ia mampu menyerap ke dalam sel dan tisu dengan  lebih baik.

Paling penting !!! Tiada perisa, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. :)

Bila waktu terbaik utk makan GLA? Berapa biji sehari?
Waktu makan adalah flexible. Tapi lebih baik jika diambil selepas makan. Boleh ambil 2 biji sehari (lepas lunch & dinner) atau telan 2 biji sekaligus sebelum tidur.


nota kaki : * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.  Tidak digalakkan bagi perempuan mengandung. 

8 comments:

  1. Ada org bgtau saya, makan ni masa period je...2 biji sehari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mkn time period sampai sehari sblm subur utk usaha dptkan anak. kalau period problem, kena mkn hari2 dear sampai kembali normal.

      Delete
  2. yup..saya pun.. akak yg jual Shaklee yang bgtau mkn GLA time period je...

    ReplyDelete
  3. Tak semestinya ambik time period saja...utk mereka yg ingin dapatkan zuriat, gla diambil dr hari pertama haid sehinggala sblm tempoh subur. Maknanya time tak subur la kena mkn gla. Time subur pause dulu smpila kita period blk, menandakan yg kita tak pregnantla. Klu dah pregnant x blh mkn gla. Tp utk mereka yg ambk gla utk tujuan lain spt utk stabilkan hormon, blh mkn gla hari2...should be no problem.

    ReplyDelete
  4. utk period yg xde masalah dan cuba hamil, mmg kena mkn dr 1st day period hingga sehari sblm subur. tp kalo period x normal disarankan amik setiap hari sampai kembali normal then baru boleh try utk concieve pula.

    ReplyDelete
  5. Sy mkn sebiji sehari sebelum tdo utk masalah jerawat n haid tak teratur.. Adakah ianya betul? Selain dari tu sy jgk ade ambil vit c, zinc alfalfa n herblax...

    ReplyDelete
  6. Ubat ni boleh mnyebabkan keguguran x? Isteri sy mkn ubat ni mase diawal mengandung..

    ReplyDelete
  7. Ada yg cakap kt sy, nk kecut lan cyst pn blh amik gla ni...betul ke?

    ReplyDelete