Thursday, October 9, 2014

7 Kriteria Yang Wajib Diketahui Dalam Memilih Protein Soya Yang Berkualiti

Wah.. panjang betul tajuknya. Tapi memang betul pun. Nak sihat mestilah harus tahu apa kandungan supplement yg diambil. betul tak? ni kalo main taram je.. org sihat, kita dapat sakit. nauzubillah.. minta dijauhkan la ye..

ok. berkenaan dgn 7 kriteria utama pemilihan protein soya.. jom kita tgk apa yg perlu kita ketahui.

1- Kacang soya tu perlu tumbuh secara organik. kenapa? sebab jika kita gunakan racun dan bahan kimia sepanjang penanaman soya tu, akan menyebabkan nutrisi dlm soya itu berkurangan. ada kajian membuktikan bhn2 kimia tu boleh menyebabkan kanser dll.

2- Mesti dihasilkan secara Non-GMO. maksudnya tidak dihasilkan secara genetik. kebanyakkan syarikat2 yg nak jimat kos, akan menggunakan soya GMO. yg mana secara x langsung akan membina toxin dlm tumbuhan soya tu sendiri. sama je la mcm kita mkn vitamin sintetik. nak sihat, buatpe pi cari yg ada toxin. betul tak? baik tak pyh mkn supplement. huhu

3- mesti ada 9 asid amino penting.
9 asid amino ni mmg sgt diperlukan oleh badan utk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzim dll. kalau kurang salah satu dari asid amino ni, boleh menyebabkan sistem imun berkurangan sebanyak 30%!

4- mesti dibasuh dgn air BUKAN alkohol. sebab apa ye? sebab, kalau guna alkohol, kandungan isoflavones yg ada pada soya tu akan terhapus sebanyak 88% tau! sedangkan isoflavones ni diperlukan utk mengurangkan risiko kanser. selain dari tu, ia juga penting utk keseimbangan hormon dan menaikkan jisim berat tulang kita.

5- bahan anti-thyroid mesti disingkirkan. soya yg berkualiti perlu melalui proses penyingkiran ini tetapi dlm pd masa yg sama masih mengekalkan kandungan asid amino dan isoflavonesnya.

6- mesti tidak melalui proses pemanasan. apa maksudnya tu? sebenarnya asid amino ni sgt sensitif dgn suhu yg panas. yg mana kalo terdedah pada suhu yg panas ni, sebanyak lebih kurang 50% asid amino akan musnah!

7- serbuk soya tu mesti ditambah dgn kalsium. kalsium? buat apa pulak.. kan boleh dapatkan dari susu. betul tak? well...sebenarnya, serbuk soya ni sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. jadi, kalsium perlu ditambah secukupnya utk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut..tp tu la.. banyak je protein soya kat pasaran yg mengabaikan perkara ni. kena pandai pilih la ye..

semoga post ini memberi manfaat kpd semua.. cek dulu sblm beli protein soya ok!

nak lg senang dan best, minum je ESP tu.. dah sah2 lengkap kesemua kriteria yg diperlukan. kenapa perlu cari yg lain kan?

No comments:

Post a Comment